Powered By Blogger

15 noiembrie 2013

Postul Nasterii Domnului (postul Craciunului)

Sfântul Ioan Gură de Aur spune: "Postiţi? Arătaţi-mi-o prin fapte. Cum? De vedeţi un sărac, aveţi milă de el; un duşman, împăcaţi-vă cu el; un prieten înconjurat de un nume bun, nu-l invidiaţi; o femeie frumoasă, nu întoarceţi capul. Nu numai gura şi stomacul vostru să postească, ci şi ochiul, şi urechile, şi picioarele, şi mâinile voastre, şi toate mădularele trupului vostru. Mâinile voastre să postească rămânând curate şi de hrăpire şi de lăcomie. Picioarele, nealergând la privelişti urâte şi în calea păcătoşilor. Ochii, neprivind cu ispitire frumuseţile străine"...
În data de 15 noiembrie începe Postul Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos. Spre deosebire de Postul Paştilor, care este mai restrictiv, Postul Naşterii Domnului este un post mai blând, un post mai uşor de ţinut fiind cu dezlegare la peşte în 14  zile din cele 40 de zile de post.

Postul este folositor, este foarte important pentru toţi oamenii care doresc şi reuşesc să se cureţe la trup şi suflet, dând dovadă de stăruinţă în rugăciune, dovadă de iubire a aproapelui, smerenie şi fapte de milostenie.
Sfântul Serafim de Sarov arată că "Adevăratul post stă nu numai în istovirea trupului ci şi în a da celui flămând bucata pe care ai vrea tu să o mănânci" 
         Să aducem o sperantă în suferinţă, 

                                                O mîngâiere în durere, 

                                                                                O bucurie în necaz, 

                                                                                                   Speranţă în deznădejde!


Să învăţăm să dăruim, să învăţăm să dăm dovezi de iubire şi compasiune  pentru semenii noştri aflaţi în suferinţă, mai bine spus să ne străduim să fim mai buni.

Aşa cum Dumnezeu ne-a făcut cel mai mare dar făcându-se OM ca şi noi, născându-Se din Preacurata Fecioară Maria aşa şi noi, oamenii, să oferim ce Îi place Lui Dumnezeu: iubirea pentru aproapele nostru, pacea şi buna înţelegere dintre noi, să avem bucuria şi lumina pe chipul nostru, să ne bucurăm de ceea ce suntem şi să fim toţi fraţi buni.

Sfântul Ioan Evanghelistul spune:
"Cel ce zice că este în lumină şi-l urăşte pe fratele său, acela este în întuneric până acum. Cel ce-l iubeşte pe fratele său rămâne în lumină, şi piatră de poticnire nu-i în el. Dar cel ce-şi urăşte fratele este în întuneric şi umblă în întuneric şi nu ştie încotro se duce, pentru că întunericul i-a orbit ochii."
"Dar cel ce are bogăţia lumii şi-l vede pe fratele său în lipsuri şi inima şi-o'nchide faţă de el, cum rămâne'ntru el iubirea lui Dumnezeu? Copilaşii mei, să nu iubim cu vorba, nici cu vorbirea, ci-n faptă şi-n adevăr."



Post cu folos!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu