Powered By Blogger

13 decembrie 2013

Respectul

"În dragoste există respect şi respectul se află în dragoste. Căci cel pe care îl iubesc, îl şi respect. Şi cel pe care îl respect, îl şi iubesc. Adică nu este altceva una şi altceva cealaltă, ci amândouă sunt acelaşi lucru." aşa spune Părintele Paisie Aghioritul în Viaţa de familie.
"Respectul este abilitatea de a vedea o persoană aşa cum este, de a fi conştient de individualitatea sa unică. Respectul înseamnă grija ca cealaltă persoană să crească şi să se dezvolte aşa cum este." spunea Erich Fromm în Arta de a iubi.
Aceste citate ne învaţă că fiecare om este demn de respect, deoarece fiecare om este purtatorul scânteii divine. O astfel de atitudine este benefică în primul rând nouă, ne înalţă conştiinţa şi ne înobilează sufletul.
Dacă reuşim să eliberăm egoismul, încrâncenarea, blocajele realizate cu voia noastră, barierele pe care le impunem în relaţiile cu ceilalţi, ne vom putea iubi unii pe alţii, vom avea respectul pentru noi şi aproapele noastru, ne putem însuşi voia Lui Dumnezeu, vom şti încotro să ne îndreptăm şi care este scopul în viaţă.
Ne învaţă, cu alte cuvinte, să avem răbdare unul cu altul, să-i ascultăm pe ceilalţi, să comunicăm deschis şi sincer.
Dragostea reprezintă  renunţare la sine, pentru a ne îmbogăţi prin ceilalţi, să dorim realizarea lucrurilor bune, folositoare, gândim BINELE şi să fim în slujba BINELUI, să rostim cuvinte sincere şi purtând puterea dragostei de Dumnezeu cuvintele vor fi vindecătoare, aducătoare de pace şi liniste sufletească şi astfel, prin respect pentru aproapele nostru şi printr-o gândire pozitivă, să ne păstrăm echilibrul, pacea interioară în deplină armonie şi comuniune cu Universul.

Pacea şi liniştea interioară reprezintă cheia perceperii BINELUI în tot şi în toate!!!!

În predicile pline de învătătură, cu multă dăruire şi iubire pentru credincioşi, marele duhovnic al românilor, Părintele Ioan Iovan spunea:
"..Pe Dumnezeu din cer, coborâţi-L în timp! Dumnezeu să mântuiască!…"

"...Să nu uitaţi că cel mai de preţ lucru este mântuirea sufletelor!

Poţi să ai totul că n-ai nimic!

Poţi să n-ai nimic şi să ai totul!"
        "   ...să nu uitaţi că un singur drum avem: ori mântuirea ori pierzania!"

Despre convieţuirea oamenilor Sfântul Ioan Gură de Aur  arată:
"Admirabilă este această legătură. Ea ne uneşte pe unii cu alţii şi pe toţi laolaltă cu Dumnezeu. Această legătură nu răneşte deloc mâinile care o poartă şi nu opreşte mişcarea lor, ci le face mai libere, le extinde sfera acţiunii lor, face ca oamenii legaţi laolaltă să fie animaţi de un curaj mai mare pentru ceilalţi. Cel tare, purtând aceleaşi legături că şi cel slab îl sustine pe acela, îl pune la adapost de moarte, el comunică adorarea sa celui slab. Nimic nu poate desfiinţa o astfel de legătură, nici lungimea drumului, nici cerul, nici pământul, nici moartea, nimic pe lume, ea e mai tare ca toate, ea domină".

Să ne respectăm unii pe alţii = să ne iubim unii pe alţii !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu