Powered By Blogger

29 noiembrie 2013

Credinta-Cugetari si citate ortodoxe

 Credinţa
"Cel ce crede, se teme; 
cel ce se teme, se smereşte; 
cel ce se smereşte, se îmblânzeşte; 
cel blând, păzeşte poruncile; 
cel ce păzeşte poruncile se luminează;
cel luminat se împărtăşeşte de tainele Cuvântului dumnezeiesc."

 ( Sfântul Maxim Mărturisitorul)
 

"Credinţa este libera consimţire a sufletului. " ( Sfântul Antonie cel Mare) 

"Credinţa întăreşte ceea ce raţiunea clatină." ( Sfântul Ioan Gura de Aur) 

"Credinţa este încrederea în cele nevăzute, (...) este har, (...) este taină. "( Sfânta 
Scriptură) 

"Cine e credincios în lucrurile mici, e credincios şi în cele mari. "( Sfânta Scriptură)

"Cred, Doamne, ajută necredinţei mele !" (Sfânta Scriptură) 

" Fie vouă după credinţa voastră ! " (Sfânta Scriptură) 



"Trei gropi ne deschid diavolii : întâi, ne opresc de la facerile de bine, apoi, dacă nu reuşesc, caută să ne determine să facem binele fără Dumnezeu, iar, dacă nici aşa nu pot, ne laudă pentru binele făcut pentru a ne mândri. "

( Sfântul Ioan Scărarul)

Sfantul Apostol Andrei


 Sfântul Apostol Andrei- 30 noiembrie 


"Cel ce ai fost dintre Apostoli mai întâi-chemat şi lui Petru frate adevărat, Stăpânului tuturor, Andrei, roagă-te, pace lumii să dăruiască şi sufletelor noastre mare milă.




Fiu al Galileei și frate al lui Petru, dintre pescari în soborul Apostolilor întâi ai fost chemat, Andrei cel minunat, iar de la mormântul tău din Patra chemi popoarele la Dumnezeu și atunci ne-ai umplut de bucurie când în România iarași ai venit, unde pe Hristos Domnul L-ai propovăduit."- Troparul Sfântului Apostol Andrei

Aflati mai multe: http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-pestera-sfantului-apostol-andrei-67904.html















Izvorul Sfântului Apostol Andrei de lângă Mânăstirea Dervent

21 noiembrie 2013

Predica Parintelui Ioan Iovan -Povete si cuvinte spre folos (II)


"-…Astăzi, iubiţi credincioşi, este un fel de bătaie la uşa începerii Postului Naşterii. Nu mai e mult şi intrăm în el. De aceea, Duhul Sfânt a orânduit aşa, ca Evangheliile să pregătească terenul sufletesc al credincioşilor şi să vadă toţi, cam cum gândeşte Dumnezeu că este bine să facă creştinii ca să se mântuie.
       Fiecare Evanghelie cuprinde, în sine, o idee, un sfat, un îndreptar pe care Însuşi Dumnezeu ni-l dă nouă: fie că spune o pildă, fie că spune direct - este tot Adevărul fiindcă l-a spus Dumnezeu.
Astăzi, iubiţi credincioşi, se pregăteşte postul. Cum? Prezintă două exemplare: un fariseu şi un vameş. Fariseul era din clasa superioară, înaltă, a evreilor, a iudeilor care aveau un regim, oarecum, aparte şi ei se socoteau cei mai zeloşi, cei mai pe linie în învăţătura Legii, a Vechiului Testament, a ceea ce a lăsat Moisi, adică Dumnezeu prin Moise...........De aceea, Mântuitorul prezintă pe fariseu cum vine în faţă, în templu, merge în faţă, cum ar fi aici.. cum sunt copiii aceştia şi descrie Mântuitorul cum se roagă el:
  “-Mulţumesc Doamne, că nu sunt hrăpăreţ...că nu sunt desfrânat ...în sfârşit.. că sunt moral, dau zeciuială din toate, postesc de două ori pe săptămână…”
   Şi ca un fel de corolar, de mândrie peste toate şi de dispreţ…se întoarce şi spre vameş care era în fund acolo în templu, la spate şi zice: “- Şi nu sunt nici ca acest vameş! Eu nu-s ca el!”
Iar vameşul la spate, lângă uşa, nu cuteza să ridice capul în sus, privirea spre cer şi–şi bătea pieptul, în sensul că se căia de păcatele lui şi striga, în sinea lui : “Miluieşte-mă pe mine, păcătosul! Iartă –mă pe mine, păcătosul!”
     Iată că Mântuitorul nu numai un Om, însăşi Dumnezeu la care ne vom duce să ne judece, El însuşi spune: “Adevăr vă spun vouă că acesta din urmă, vameşul, s-a întors mai îndreptat la casa lui, decât fariseul.” şi spune de ce: “pentru că tot cel ce se înaltă pe Pământ, la oameni, înaintea lui Dumnezeu se va smeri, se va umili! şi tot cel ce se smereşte pe sine, aici, mai ales la oameni, înaintea lui Dumnezeu se va înalţa!”…şi daţi-mi voie să zic cuvântul ăsta: se va înălţa şi se va mântui!
     O mare greşală face lumea: că foarte mult îi pasă de ce impresie face la oameni.De fapt, iubiţi credincioşi, dacă un om e cinstit, îşi are o conduită a lui, aşa-i şi în casă, aşa-i şi pe stradă, aşa-i şi în adunări cu oamenii, aşa-i şi în familie cu copiii lui ...îl ştie toţi: stai că pe tata nu-l duce, tata nu umblă cu minciuni, tata nu pune mâna, tata nu e imoral.. şi atunci, copiii sau mama, copiii ştiu lucru fără beţisor, fără palme nu se pretează şi nu face ce alţi copii îndeamnă şi alţii fac, pentru că de multe ori în casă văd asemenea dezordini…de unde să ia exemplu când e mic, e crud !? atunci prinde ce vine în fapta sufletului său !
De aceea, vedeţi câtă greşală faceţi, iubiţi părinţi, dacă nu aveţi grijă, măcar în ochii copiilor dumneavoastră, să nu faceţi sminteli, să nu vă întinaţi, să nu grăiţi ceea ce nu se cuvine, căci faci, celui mic, un vocabular murdar. Unii se simt ei să-i înveţe fel de fel de lucruri meschine şi frivole şi murdare. Când îi aude gura lui curată că spune un lucru murdar...atunci se bucură. Asta înseamnă că tu ai în tine ceva murdar! 
Iubiţii mei, noi acuma suntem la biserică nu suntem la o oră de conduită morală...sau, în sfârşit, de corectare...eu mă găsesc în familie cu dumneavoastră şi vă spun ce doreşte Dumnezeu cu noi toţi.
......Hristos este acuma pe Sfânta Masa...şi este preamărit, este deja arătat la lume, că a biruit crucea Lui, a biruit doctrina Lui, învăţătura Lui, a biruit El lumea.....
Dumneavoastră care veniţi şi staţi cu atâta drag la Liturghia Lui Hristos, nu trebuie să luaţi decât ceea ce, exact, spune Mântuitorul: deci El înfăţisează două închinări una cu mândria fariseului care se laudă că posteşte, că nu-i desfrânat...Eh! mândria aceasta a smerit-o Dumnezeu când îl prezintă pe vameş, care săracul smerit îşi cerea iertare pentru păcate şi nu se lăuda cât posteşte şi cât de curat este şi zicea „Fiul Lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul” Toţi de la unul până la....de la A până la Z, toţi suntem păcătoşi.
      Am mai spus şi repet, când veţi merge să vizitaţi Bucovina, să vă abateţi şi pe la Mânăstirea Voroneţ, care este o perlă a ortodoxiei şi a lumii!
Ştiţi bine că, din punct de vedere cultural, albastrul de Voroneţ este unic în lume! N-a putut fi tâlcuit, nici acum!
Pentru ce? Pentru cei care au zidit mânăstirea, pentru cei care au ctitorit mânăstirea şi care a zidit-o şi care a pictat-o, a făcut-o cu post, cu rugăciune şi cu viaţă curată! Iată cum Dumnezeu le-a răsplătit dragostea, cu toate vijeliile, toate zăpezile, furtunile, ploile ..inspirat de sute de ani...parcă a pictat-o anul acesta!
Acolo se vede postul şi rugăciunea şi viaţa curată! Acolo se vede, scuzaţi-mă, şi evlavia celor de acolo, a creştinilor de acolo.
      Mă bucur că şi astăzi, a semănat Dumnezeu, cum vedem şi aici. De ce facem predică?..alături de ei sunt atâţia închinători vechi. O spun, ca să se vadă cum lucrează Dumnezeu în omul care este cinstit, care iubeşte pe Dumnezeu şi credinţa şi biserica şi neamul lui! Toate acestea... e un tot întreg, în amănunt eu nu pot intra, la fiecare, în casa lui şi să spun ce să facă, dar intru cu aceste sfaturi retransmise de la Dumnezeu.
Nu-L ascultaţi pe Dumnezeu, rău veţi face! Cine nu-L ascultă, cine nu-şi îndreaptă viaţa, după sfaturile Lui şi a Evangheliei Lui...greşeşte!
Aşa, la Voroneţ, cum vă spuneam, la intrare este raiul şi iadul pictate şi în faţă apare un tânăr care trei sferturi este intrat în rai... dar, în mândria lui şi în dispreţul faţă de altul, priveşte peste umăr.. aşa, hei!..ăştia sunt păcătosi, eu sfânt, eu sunt curat..şi diavolul găsind acest vierme al mândriei, în inima lui, îl trage, cu ranga îl trage de sus, drept în smoală! Toate sunt simboluri. Toate arată cum este.
    Dar, Adevărul, iubiţi credincioşi, este unul şi acelaşi! Pentru a putea fi înţelese evangheliile şi cuvântul Lui Dumnezeu, El foloseşte pilde.
Dar, vă rog să reţineţi: acel care se înalţă pe sine, acum, într-o mândrie de aceasta lumească, plină de bani, de mărire, de orgoliu - cine este el, mare, serviciu mare, se supune la el, se pleacă la el...odată cu banul mult şi cu averea multă, alunecă la păcat: la închinări, la curvii, la beţii, la desfrânări şi ..iată-l! că se socoate sus şi bun ...să-l ispitesc, să-l flatezi şi tu mă: îi merge bine! Deşi se desfrâneză, că biserica spune una şi ăsta face alta şi totuşi îi merge bine! Unde îi merge bine? Pe pământ! dar pământul ăla îi lunecă, sicriul merge peste pământ..se bagă în pământ, cu tot ce a avut, cu toată lauda, cu toată beţia, cu toată curvia lui, cu toate fărădelegile lui. Dar şi aici reţineţi – aici, Mântuitorul aplică ceea ce spune în pildă:
-Cel care se înalţă pe sine, pe Pământ, numai de ochii oamenilor, se va smeri în faţa Lui Dumnezeu, ca şi acel tânăr de la Voroneţ, va fi coborât în iad!
Să ne ferească Dumnezeu, iubiţi credincioşi, de această sinusoidă a vieţii, să ne înălţăm bine spre Dumnezeu şi din belşug, din avut, din ceea ce-i nedrept şi din patimi să coborâm în iad, pe veci!
Reţineţi cuvântul “pe veci” că acea fericire lumească, acea înălţare lumească este trecătoare, este provizorat şi sănătatea noastră este trecătoare şi bolile noastre sunt trecătoare! Dincolo, să câştigăm statornicia rămânerii în fericirea veşnică!
Căci toate acestea, cum zice Cântarea, toate sunt deşartăciuni - cele omeneşti. Câte nu rămân după moarte? Nu ne însoţeşte bogăţia şi frumuseţea, că venind moartea toate acestea pier.
   Iubiţi credincioşi, nu vreau să plecaţi cu această stare cumva..de îngrijorare, pentru dumneavoastră, se va împlini partea care ar spune Mântuitorul:
..”şi tot cel ce se smereşte pe sine, (fie că el se smereşte şi este smerit, adică este modest, fie că viaţa îl smereşte, îl mai decade, îl mai smereşte că nu mai e starea aceea să aibă cât a avut sau cât ar fi dorit, deci este puţin umilit de soartă). Tot cel ce smereşte, se smereşte - se va înalţa!” Unde? În cer! Dumnezeu va scoate cu al Lui magnet dumnezeiesc, va scoate pe toţi ai Lui, toţi care-L iubesc, toţi care pe pământ sunt socotiţi puţin mai neserioşi la cei serioşi cu păcatele. Sunt seriozităţi şi seriozităţi!
Dragii mei, Maica Preacurată o rugăm, căci Ea -este după mine, aceea care limpezeşte mintea noastră, în inima noastră, în trupurile noastre, limpezeşte calea pe care trebuie să o urmăm!
Să o rugăm pe Ea, ca acum înainte de a intra în Post să ne facă o îndreptare cum ştie Ea şi cum poate Ea! Iubiţi-O, vă rog! Rugaţi-vă la Ea şi la bine şi la rău!
............Fie ca duhul vameşului, de astăzi, să intre în inima noastră şi să ne ajute ca ocolo, unde a fost sărmanul Lazăr, oropsit de bogatul nemilostiv şi de ceilalţi. (numai câinii îi lingeau bubele şi-l mai mângâiau, că mâncarea şi fărâmiturile ce cădeau de la masa boierului, greu ajungeau până la el!)
Zic! să urmăm gestul lui, Duhul smereniei Lui Hristos şi atunci de mână cu Maica Preacurată, cu învătătura bisericii noastre strămoşeşti, cu evlavia la Sfintele moaşte, la Sfinţii noştri români şi străini, să ne ajute Dumnezeu să ne întâlnim cu toţii şi în Catedrala din Cer! Amin!"
   (din Predica Părintelui Ioan Iovan -despre mândrie şi smerenie- Duminica Vameşului şi a Fariseului)

15 noiembrie 2013

Postul Nasterii Domnului (postul Craciunului)

Sfântul Ioan Gură de Aur spune: "Postiţi? Arătaţi-mi-o prin fapte. Cum? De vedeţi un sărac, aveţi milă de el; un duşman, împăcaţi-vă cu el; un prieten înconjurat de un nume bun, nu-l invidiaţi; o femeie frumoasă, nu întoarceţi capul. Nu numai gura şi stomacul vostru să postească, ci şi ochiul, şi urechile, şi picioarele, şi mâinile voastre, şi toate mădularele trupului vostru. Mâinile voastre să postească rămânând curate şi de hrăpire şi de lăcomie. Picioarele, nealergând la privelişti urâte şi în calea păcătoşilor. Ochii, neprivind cu ispitire frumuseţile străine"...
În data de 15 noiembrie începe Postul Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos. Spre deosebire de Postul Paştilor, care este mai restrictiv, Postul Naşterii Domnului este un post mai blând, un post mai uşor de ţinut fiind cu dezlegare la peşte în 14  zile din cele 40 de zile de post.

Postul este folositor, este foarte important pentru toţi oamenii care doresc şi reuşesc să se cureţe la trup şi suflet, dând dovadă de stăruinţă în rugăciune, dovadă de iubire a aproapelui, smerenie şi fapte de milostenie.
Sfântul Serafim de Sarov arată că "Adevăratul post stă nu numai în istovirea trupului ci şi în a da celui flămând bucata pe care ai vrea tu să o mănânci" 
         Să aducem o sperantă în suferinţă, 

                                                O mîngâiere în durere, 

                                                                                O bucurie în necaz, 

                                                                                                   Speranţă în deznădejde!


Să învăţăm să dăruim, să învăţăm să dăm dovezi de iubire şi compasiune  pentru semenii noştri aflaţi în suferinţă, mai bine spus să ne străduim să fim mai buni.

Aşa cum Dumnezeu ne-a făcut cel mai mare dar făcându-se OM ca şi noi, născându-Se din Preacurata Fecioară Maria aşa şi noi, oamenii, să oferim ce Îi place Lui Dumnezeu: iubirea pentru aproapele nostru, pacea şi buna înţelegere dintre noi, să avem bucuria şi lumina pe chipul nostru, să ne bucurăm de ceea ce suntem şi să fim toţi fraţi buni.

Sfântul Ioan Evanghelistul spune:
"Cel ce zice că este în lumină şi-l urăşte pe fratele său, acela este în întuneric până acum. Cel ce-l iubeşte pe fratele său rămâne în lumină, şi piatră de poticnire nu-i în el. Dar cel ce-şi urăşte fratele este în întuneric şi umblă în întuneric şi nu ştie încotro se duce, pentru că întunericul i-a orbit ochii."
"Dar cel ce are bogăţia lumii şi-l vede pe fratele său în lipsuri şi inima şi-o'nchide faţă de el, cum rămâne'ntru el iubirea lui Dumnezeu? Copilaşii mei, să nu iubim cu vorba, nici cu vorbirea, ci-n faptă şi-n adevăr."



Post cu folos!

9 noiembrie 2013

Sfantul Ierarh Nectarie de la Eghina

  
Mânăstirea Eghina

In urma cu câţiva ani, am primit de la sora mea, un flaconaş cu ulei din candela care arde în Mânăstirea de la Eghina din Grecia, acolo la Moaştele Sfântului Ierarh Nectarie - Taumaturgul şi încă unul cu mir de la Ierusalim.(erau primite de la o doamnă, prietenă cu sora mea, care fusese plecată în pelerinaj)
Mormântul Sfântului Nectarie
   Expresia românească "Dar din dar se face rai" este perfect valabilă.
   Le-am păstrat cu multă grijă şi ne-au fost de mare ajutor. Am fost  paziţi şi ocrotiţi. 
Pronia Divină ne-a salvat prin miracolul care s-a întâmplat cu mine şi cu soţul meu, în urmă cu câţiva ani. Dumnezeu, Maica Domnului, Sfântul Ierarh Nectarie, Sfântul Ştefan şi alţi Sfinţi ne-au păzit şi ni s-a dat o şansă.

Consider că este Şansa mântuirii aceea de a fi în dialog permanent cu Dumnezeu pentru a dobândi iertarea păcatelor.

Credinţa te  întăreste, credinţa te salvează şi îţi dă aripi.

Sunt sigură că ce s-a întâmplat cu noi este o minune prin mijlocirea Maicii Domnului, a Sfântului Ierarh Nectarie, a Sfântului Ştefan- soli ai Lui Dumnezeu.

Cu ajutor de la Dumnezeu, în 2010, am reuşit să ajung în pelerinaj la Sfântul Nectarie în Eghina.
Sunt multe minuni ale Sfântului Nectarie şi în ţara noastră, unele au fost scrise altele doar spuse şi povestite de către credincioşi când stau la rând, de ziua praznicului, la moaştele Sfântului Nectarie.
Multe familii, prin mijlocirea Sfântului Nectarie, au putut avea copii şi aceştia poartă acest nume: Nectarie sau Nectaria.
Astăzi, 9 noiembrie, să-l cinstim pe Sfântul Ierarh Nectarie, să-i ascultăm şoaptele, să-l chemăm în ajutor şi să ne rugăm lui să mijlocească pentru noi şi să ducă rugăciunile nostre Lui Dumnezeu.
Multumim Sfinte Nectarie pentru ajutor, tămăduiri, binefaceri şi mijlociri!


Rugaciune catre Sfantul Ierarh Nectarie

       
                      
Rugăciune către Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina

O, preasfinte și întru tot lăudate, mare făcătorule de minuni Nectarie, primește această puțină rugăciune de la noi, nevrednicii robii tăi, căci către tine, ca la un adevărat izvor de tămăduiri și grabnic folositor și ajutător preaminunat scăpând și către sfânt chipul icoanei tale privind, cu lacrimi fierbinți ne rugăm ție: vezi, sfinte, durerile noastre, vezi sărăcia și ticăloșia noastră. Vezi rănile sufletelor și ale trupurilor noastre. Ne rugăm ție, Sfinte Ierarhe Nectarie, grăbește de ne ajută cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni și ne sprijinește pe noi, robii tăi. Ia aminte la suspinele noastre și nu ne trece cu vederea pe noi, ticăloșii și scârbiții, că știm, sfinte al lui Dumnezeu, că și după mutarea ta din viața aceasta trecătoare cine a năzuit la ajutorul tău și cu credință ți s-a rugat nu a rămas neajutat. Că cine te-a chemat întru ajutor și nu l-ai auzit? Sau cine, în dureri fiind și alergând spre ajutorul tău, nu i-ai ușurat suferința?
Minunile și ajutorul tău ne-au făcut și pe noi, ticăloșii și scârbiții, să te chemăm să ne vii în ajutor. Știm, o, alesule ierarh, de mulțimea tămăduirilor pe care le-ai făcut, nou doctor fără-de-arginți arătându-te. Nu cunoaștem nici sufe­rință și nici durere pe care să nu le poți alina.
Nu cunoaștem nici o boală căreia tu să nu îi poți aduce tămăduire, dar mai mult decât atât, nu numai că ai tămăduit boli despre care doctorii ziceau că nu pot fi tămăduite, ci și pe mulți bolnavi i-ai ajutat să se întărească în credință și în răbdare, și să ia plată de la Dumnezeu pentru osteneala lor.
Îngenunchind, ne rugăm ție, Sfinte Ierarhe Nectarie, ca să te rogi pentru noi lui Hristos, Cel Ce n-a trecut cu vederea rugăciunile tale cele jertfelnice, ci te-a întărit și te-a primit în cereștile locașuri.
Către Acela roagă-te, ca să fim și noi ajutați și miluiți cu rugăciunile tale, și din pagube și necazuri izbăviți, ca să binecuvântăm pe Dumnezeu Cel în Treime lăudat, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. 
Amin!

Predica la Sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil

,,Mai-marilor Voievozi ai oştilor cereşti, rugămu-vă pe voi, noi, nevrednicii, ca prin rugăciunile voastre să ne acoperiti pe noi, cu acoperamantul aripilor măririi voastre celei netrupeşti, păzindu-ne pe noi cei ce cădem cu deadinsul şi strigăm: izbaviţi-ne din nevoi, ca niste mai-mari peste puterile celor de sus''(cântarea troparului). 

Predica la Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil ( 8 Noiembrie ) 

Iubiţi credincioşi! In fiecare an, ziua de 8 Noiembrie, este foarte bine cunoscută în credinţa noastră creştină ortodoxă, deoarece este consacrata cinstirii celor doi mari Arhangheli, Mihail si Gavriil.
 Cuvantul ,,înger'', înseamna ,,trimis'', iar cuvantul ,,arhanghel'', înseamna ,,mai mare peste îngeri''. Asadar, Arhanghelii sunt asezaţi de Dumnezeu peste cetele îngereşti, având misiunea cea mai înaltă, împlinind voia Lui Dumnezeu pe pământ şi ajută oamenilor să împlinească poruncile Lui. Ei au fost creaţi de Dumnezeu mai înainte de om şi de lumea văzută, dar nu prin cuvânt, ci numai cât a gândit, Dumnezeu i-a şi creat. Despre îngeri, Biserica ne învaţă ca ei sunt "duhuri slujitoare" (Evrei, 1, 14), adică fiinţe fără de trupuri, slugi credincioase lui Dumnezeu şi totodată prieteni şi ocrotitori ai nostri, puşi de Dumnezeu, pe drumul anevoios de la leagan, la patria cerească, la ,,Cerul şi pământul nou", ce vor sa fie. Sfântul Dionisie Areopagitul, ucenicul Sfântului Apostol Pavel, spune că îngerii se împart în noua cete, fiecare având numele şi misiunea sa. Cetele îngereşti sunt împărţite în trei ierarhii sau grupe şi anume: ierarhia cea mai de sus, aproape de Preasfânta Treime, este formată din Serafimi, Heruvimi şi Tronuri. Ei stau în jurul tronului lui Dumnezeu înconjuraţi în văpaie de foc şi fac cunoscută voia Lui îngerilor de mai jos. Ierarhia din mijloc este formată din Domnii, Puteri şi Stăpânii, cum ii numeste şi Sfântul Apostol Pavel, vasul cel ales al lui Hristos. Ei domnesc peste îngerii de mai jos şi stăpânesc puterile iadului şi întreg Universul. Ierarhia cea mai de jos este formată din Incepătorii, Arhanghelii şi Ingeri. Aceştia sunt cei mai aproape de oameni, cărora le fac cunoscută voia lui Dumnezeu şi-i ajută să scape de cursele şi atacurile îngerilor răi, adică de ispitele şi amăgirile diavolilor. Sfinţii Arhangheli sunt în numar de sapte şi anume: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil şi Varahiil. Dintre toti acestia, cei mai cunoscuti sunt Arhanghelii Mihail şi Gavriil. Arhanghelul Mihail este numit,, puterea Lui Dumnezeu'' si are slujba de a pazi legea Lui Dumnezeu si de a birui puterea vrasmaşilor. Dupa ce Lucifer, cu ascultatorii sai, a ,,cazut ca un fulger din cer”, a devenit din arhanghel luminat, satana intunecata. Arhanghelul Mihail a strans ostile ceresti si le-a zis:,, să stăm bine şi să luam aminte, noi cei ce suntem zidiţi ''. Aceasta este prima adunare a îngerilor. Tot Ingerul Mihail este alaturi de Lot, din cetatea Sodomei şi Gomorei, ferindu-l de pieirea cea prin foc şi pucioasă şi conduce poporul evreu la Ţara Făgăduinţei, în numele lui Dumnezeu. La sfârşitul lumii va suna din trambiţă pentru Judecata de apoi şi cu sabia de foc a dreptăţii va despărţi într-o clipă pe drepţi de păcătoşi. Sfântul Arhanghel Gavriil este realizatorul unor porunci dumnezeiesti de mare importanta pentru sufletele noastre. Lui i s-a încredinţat vestea coplesitoare pentru ingeri si mai ales pentru oameni: intruparea lui Dumnezeu. El este interpretul către Dumnezeu al rugăciunilor Sfinţilor Părinţi ai Maicii Domnului: Ioachim şi Ana, precum se mai arată şi preotului Zaharia şi soţiei sale Elisabeta, întărindu-le nădejdea că vor avea ca urmaş pe Sfântul Ioan Botezătorul. Ingerul Gavriil este numit ,,bărbat-Dumnezeu'' şi aduce bunele vestiri de bucurie. El se prezintă Sfintei Fecioare Maria, ca sol al Dumnezeirii, aducându-i vestea naşterii lui Mesia. El este mesagerul păcii în lume si al buneivoirii între toţi oamenii şi poartă un crin în mana. Să nu uitam că Sfinţii Arhangheli sunt cei dintâi mijlocitori între Dumnezeu şi oameni, sunt păzitorii noştri, ai familiilor creştine, ai mamelor, văduvelor şi orfanilor. Să ne străduim să traim o viaţă cinstită, pentru a fi a aproape de îngeri, iar la judecată, ca martorii faptelor noastre, să ne ajute la mântuirea noastră. Cu acest prilej, Biserica ne îndeamnă să cinstim îngerii buni precum cinstim şi sfinţii, să le ascultam şoaptele, să-i chemam în ajutor şi să rugăm fiecare pe Dumnezeu, să ne dea ,,înger de pace, credincios, îndreptator, păzitor sufletelor şi trupurilor noastre”, iar celor care poartă aceste nume de îngeri, le dorim multă sănătate, lungime de zile şi implinirea sfintelor porunci ale Lui Hristos Domnul, în veci Amin!
                                                                                           Preot Paroh Liviu Alexandrescu
Sursa  http://www.bunavestire.ca/predici/RO/PreSfAr.pdf

2 noiembrie 2013

Viata este bucurie!

"Griji, griji şi numai griji. Priviţi la oameni, şi de-ndată vă va fi limpede de unde vin atâtea griji. Oamenii cu credinţă au griji mici, însă cei fără credinţă au griji mari; căci oamenii care simt prezenţa lui Dumnezeu în viaţa lor au nădejde în Dumnezeu, se roagă lui Dumnezeu şi trec toate greutăţile şi grijile lor Celui Atotputenic. Aruncă spre Domnul grija ta, şi el te va hrăni, (Ps. 54:25) spune psalmistul.
Sursa: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/deznadejdea-disperarea-sinuciderea/19407-oameni-credinta-griji-mici
DA! Grijile, frământările şi aşa-numitele "probleme mari" sunt de cele mai multe ori din vina noastră, în mintea noastră sunt amplificate prin starea de nelinişte şi deznădejde.

Sunt cazuri când unii oameni se lasă pradă deznădejdii, ajungând la depresii grave şi nu mai văd o cale de a ieşi din această situaţie. 

Dragii mei cititori,

Să-L căutăm pe Dumnezeu şi toate lucrurile se vor rezolva!
Toată nădejdea să ne fie în Domnul nostru Iisus Hristos care vindecă atât sufletul cât şi trupul! 

Maica Domnului este mijlocitoare, nădejdea păcătoşilor, este odihna sufletelor obosite si izvorul tămăduirilor! 
Sfinţii şi îngerii sunt printre noi, ne ajută, ne ocrotesc şi ne păzesc!
Prin rugăciunile noastre, să LE cerem ajutorul!

Viaţa este bucurie!

Adevărata schimbare se poate produce NUMAI din interior!
Să înţelegem că Dumnezeu ne-a creat ca să trăim în bucurie şi în armonie.
Să ne bucurăm şi să fim recunoscători pentru darurile Lui Dumnezeu!


Trebuie să avem mereu încredere! Sufletul se luminează, speranţa reînvie, trupul renaşte şi se întăreşte, lucrurile încep să se îndrepte. 

"Cel mai important lucru este, în viaţă, să crezi!
N-ai crezut, n-ai nimic!
Poţi să ai, că n-ai nimic!
Toate-s zero lei, zero bani!
Toate rămân aşa, aici, pe pământ."- aşa spunea Părintele Ioan Iovan- unul din marii duhovnici ai nostri
Sfântul Nicolae Velimirovici  a spus : "Priviţi, fraţii mei, şi vedeţi: singurii oameni care se bucură cu adevărat de viaţă sunt cei ce au primit această poruncă a lui Hristos şi trăiesc potrivit ei. Însă acei oameni care se căznesc să facă toate lucrurile, să-şi asigure toate mijloacele, să ajungă pe toate căile, să-şi împlinească toate planurile lor şi să-şi împlinească toate dorinţele fără ajutorul lui Dumnezeu sunt roşi de griji. Zidesc, dar o mână nevăzută năruie. Adună, dar un vânt nevăzut risipeşte. Aleargă, dar un făcător de minuni le lungeşte tot mai mult drumul şi înlătură ţinta şi ţelul lor." -